MKB blijft met openstaande posten zitten

mkbDe Nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van het MKB, beter bekend als het midden- en kleinbedrijf. Veel mensen werken voor deze bedrijven en veel mensen doen zaken met deze bedrijven. Veel MKB ondernemers sturen per maand duizenden facturen naar klanten toe. Uiteraard betaald een groot deel van de mensen hun rekeningen netjes op tijd. Maar ook kan het zijn dat een deel van de mensen niet betaald. In deze tijd komt dit steeds vaker voor.

Dit is een bedreiging voor de economie. Wanneer mensen namelijk de rekeningen niet op tijd betalen, dan heeft dit gevolgen voor de bedrijfsvoering binnen het MKB. Misschien worden salarissen niet op tijd betaald, of worden bepaalde investeringen uitgesteld. Dit kan een probleem vormen.

Goede incassoprocedure

Het is daarom belangrijk om hier een goed proces voor te ontwikkelen. Sommige organisaties doen dit zelf. Ze laten bijvoorbeeld de administratie nabellen naar deze klanten met het verzoek om de rekening alsnog te betalen. Natuurlijk is dit een mogelijkheid en ook werkt dit in sommige gevallen, maar het kost wel veel tijd. Tijd die uw personeel waarschijnlijk beter kan gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om de incasso procedure uit te besteden aan specialisten. Een deurwaarderkantoor of een incassokantoor in Rotterdam of een deurwaarder kan hierbij hulp bieden. Deze bedrijven hebben zich in het incasseren van openstaande rekeningen van andere bedrijven gespecialiseerd en het is dan ook vaak een stuk succesvoller dan dat u er zelf achteraan gaat. Belangrijk is natuurlijk om te weten wat het precies zal gaan kosten. In veel gevallen helemaal niets!

De klant die zijn rekening niet betaald heeft moet namelijk de incassokosten betalen. Deze kosten zijn voor het incassobureau en de rest van het geld (de openstaande factuur) wordt aan u overgemaakt. Een goede samenwerking met het incassobureau maakt alles een stuk eenvoudiger. U blijft u bezighouden met waar u goed in bent en het incassobureau zorgt direct dat facturen betaald worden. Sommige bedrijven hebben hun administratie zelfs zo ingericht dat facturen direct worden overgedragen aan het incassobureau wanneer de betalingstermijn verlopen is.